BABY-BÆSJ, HVA FORTELLER DEN?

 BABY-BÆSJ, HVA FORTELLER DEN?

Av fertilitets- og svangerskapsterapeut Ingunn Solhei, Frøyaklinikken

Bæsjen til babyen din kan fortelle mye om helsetilstanden dens. Det gjelder lukten, konsistensen og fargen. Men uansett så handler det også mye om hvordan babyen har det, om den viser ubehag på noen måte. Hvis babyen har plager med fordøyelsen, og mor eller far sliter med tarmproblematikk og ikke tåler visse matvarer, kan det være lurt at mor holder seg unna disse når hun ammer. DNAet til babyen er jo tross alt en blanding av både mor og far.☺ 

De første en-to dagene er avføringen en grønnsvart, jevn og seig masse som kalles bek (mekonium). Videre avhenger utseende, lukt og konsistens av hvilken ernæring barnet får. Den er annerledes i konsistens, farge og lukt om du fullammer eller gir morsmelkerstatning. 

Barn som blir fullammet har en myk og kremaktig, sennepsgul avføring med søtlig lukt

Brystbarnets avføring sier mye om hvor godt ammingen fungerer. Innen en uke når melken er skikkelig i gang, blir den typiske brystbarns-avføringen sennepsgul og myk. Lukten er frisk og søtlig, og ikke ubehagelig. Barnet som blir ammet har gjerne 1-4 slike avføringer daglig, men dette kan variere mye. Mot slutten av første levehalvår pleier avføringen å bli noe fastere enn i begynnelsen. 

En slik avføring som beskrevet over er normalt myk, og ikke tegn på diare. Tegn på diare hos spedbarn er derimot illeluktende, misfarget og vannete. Barnet har gjerne nedsatt allmenntilstand, irritasjon og noen kan ha feber.

Når barnet blir fullammet og utelukkende får morsmelk er det sjelden forstoppet. Morsmelk er lettfordøyelig og inneholder et hormon som stimulerer tarmbevegelser, naturen innretter seg. ☺ Tregere mage er vanligere hvis barnet blir ammet og får morsmelkerstatning i tillegg. Prøv da og bytt morsmelkerstatning, eller prøv maltekstrakt eller sviskesaft. Det kan også fint gå flere dager uten at babyen har avføring, og det trenger ikke være et problem. Har babyen det fint og virker fornøyd, er det som regel ikke noe problem at det går noen dager uten avføring. Er babyen derimot utilpass eller misfornøyd og viser ubehag, kan det være lurt å få den undersøkt. 

Barn som får morsmelkerstatning

Får babyen morsmelkerstatning blir avføringen litt fastere, og kan lukte strammere enn den søtlige morsmelkbæsjen. Fargen kan variere fra grønn til gulhvit. Vanligvis har barnet 1-2 slike avføringer daglig, løse og hyppige avføringer er ikke normalt. Babyer som får morsmelkerstatning skal ha avføring hver dag for ikke å få forstoppelse. I motsetning til brysternærte babyer kan de som får morsmelkerstatning bli harde i magen. Får barnet ditt kumelk kan det også lettere bli forstoppet. Hvis mor eller far da ikke tåler kumelk, er det større mulighet for at babyen heller ikke tåler kumelk så godt. 

Overgangen til fast føde

Når man ønsker å begynne med fast føde til barnet varierer. Noen begynner så smått å introdusere litt fra 4 måneders alder, andre når den er nærmere 6 måneder, i tillegg til ammingen. Ved overgangen til fast føde som grøt og middagsmat, blir avføringen mer formet. Fargen blir mørkere og mer brunlig, og lukten blir også sterkere. Får barnet for mye fast føde i en overgangsfase, kan avføringen i perioder være noe løs og slimete. 

Hva betyr grønn avføring?

Avføringen kan også være grønn i perioder, uten at det betyr at noe er galt. Den kan bli grønn ved tannfrembrudd. Ved plager i forbindelse med tannfrembrudd har vi god erfaring med å gi Chamomilla D12 (homeopatimedisin) som man får kjøpt på apoteket. Brystbarn kan iblant få løse, grønnlige og slimete avføringer når moren har spist visse matvarer som skalldyr, kål, løk, eller har fått igjen menstruasjonen. Det kan også komme av overproduksjon eller ved overgangen til fast føde, eller hvis fordøyelsen går litt tregt. Grønn avføring kan også komme ved tarmvirus, forkjølelse eller også da ved tannfrembrudd. 

Har barnet plager eller har nedsatt allmenntilstand, ta kontakt med lege. 

Blod i avføringen?

Spor av friskt blod i avføringen kan det komme av små rifter ved endetarmsåpningen når barnet presser ut avføring. Dersom avføringen har spor av sorte/mørkebrune klumper eller flekker som ligner kaffegrut kan det være fordøyet blod som har kommet fra mor dersom hun har blødd mye fra brystene. Hvis du ser blodspor flere ganger eller i større mengder uten en åpenbar årsak, må du ta kontakt med fastlegen. 

Rød, hvit eller svart avføring=kontakt lege!

Er fargen på avføringen unormal, ta kontakt med lege. Litt rødlighet i det gule kan tyde på melkeallergi hos mor. Da må den ammende moren unngå melkeprodukter. Er avføringen rød og vannete, kan det være tegn på bakterieinfeksjon. Hvit avføring er tegn på manglende galle. Er avføringen til barnet ditt svart (utenom den grønnsvarte mekoniumen de første dagene), må du kontakte lege. Det kan da være et tegn på blødning i fordøyelsessystemet. 

Har babyen din plager med mage/tarm? Hva kan vi gjøre på Frøyaklinikken?

Vi hjelper gjerne babyen din hvis den har plager med mage/tarm. Endret avføring og avføringsmønster kan gi smerter og ubehag, og hvis babyen gråter og er tydelig plaget har den kanskje mye luft i magen. Vi på Frøyaklinikken jobber med kostrådsveiledning til mor som ammer. Til babyen gir vi homeopatimedisin og soneterapi. Vi ser ofte at babyen er bedre allerede neste dag, den er roligere og har mindre ubehag. Lurer du på noe rundt dette, bare ta kontakt med oss! ☺ 

Gråter babyen din mye? Les også gjerne denne artikkelen om kolikk:

https://www.froyaklinikken.no/blogg/2016/9/22/babyer-som-grter-kan-det-vre-kolikk-

Forskjellige typer baby bærsj :-)

Forskjellige typer baby bærsj :-)

FETT ER VIKTIG FOR FERTILITETEN

Fett er viktig for hormonene våre:

Fett er ikke ett fett! Det er viktig å tilføre kroppen riktig type fett, spesielt når man prøver å bli gravid. Fettstoffer er nemlig svært viktige for helsen og for fruktbarheten. 

Veldig mange er redde for å spise fett, og det har fått et ufortjent dårlig rykte i samfunnet i årevis. Den fantastiske kroppen din trenger både umettede og mettede fettsyrer for å fungere optimalt. Den må få tilført både omega-3, 6 og 9 i fornuftige mengder. 

Omega-6 omgjøres lett til energi i cellefabrikken: litt er bra, men for mye kan øke betennelsesstoffer i blodet. Hvetemel og andre korn varianter inneholder omega 6, og er blitt såpass bearbeidet, og er dermed ikke den beste kilden til omega 6. Vi spiser gjerne for mye brødmat og pasta, slik at det kan bli for mye omega 6 - slik at betennelse kan øke i kroppen vår. Nattlysolje er en bedre kilde til omega 6, enn mange av kornsortene som hvete. 

Vi trenger dobbelt så mye omega 3 i forhold til omega 6. Den beste kilden til omega 3 er fet fisk. Da er det viktig å få i seg fet vill fisk, da gjerne oppdrettsfisken ikke lenger har den beste omega 3 kilden. Oppdrettsfisken blir gjerne foret opp på korn og soya som heller øker omega 6 kilden i fisken.

Essensielle fettsyrer danner og regulerer hormoner, transporterer kolesterol, bidrar til å redusere betennelse, og er også viktig for strukturen i alle kroppens cellemembraner. Kroppen vår kan rett og slett ikke fungere uten dem! Dessuten er fett med på å stabilisere blodsukkeret, så det holder seg jevnt utover dagen. Mangel på fettstoffer kan ytre seg som tørr hud, sprukne lepper, PMS og ømme bryster. 

Gode matkilder for gode fettsyrer som omega-3, -6 og 9 og umettet/mettet fett er:

 • Linfrø (omega 3 og omega 6) Linfrøolje er en god erstatning for omega 3 til vegetarianere

 • fet fisk (omega 3)

 • valnøtter og mandler 

 • avokado

 • Kokos- og kokosolje

 • Oliven- og jomfru-olivenolje (omega 9)

 • Egg (plommen)

 • Smør

 • Majones med rapsolje (lag gjerne majonesen selv, fort gjort)

 • Linfrøolje er en god erstatning for vegetarianere som treg

 • Tunfiskolje er den rikeste kilden til omega 3, men bør begrenses pga. faren for kvikksølvforgiftning

 • Nattlysolje

 • Kjerner, frø og nøtter 

Vi på Frøyaklinikken anbefaler også et godt tilskudd av gode fettsyrer til både kvinner og menn som har barneønske.

Fett og kvinners fertilitet:

Åtte av ti kvinner har for lite DHA (som er en omega 3-fettsyre). For kvinner er DHA ekstra viktig da det trengs for å danne cellemembraner i eggstokkene. Kvinner bør ta tilskudd av essensielle fettsyrer minst tre måneder før de prøver å bli gravide, siden det tar tid før disse fettsyrene blir innlemmet i menneskevevet. Fiskeoljer kan også virke blodfortynnende og kan være gunstige hvis du har hatt gjentatte spontanaborter (forsiktig med dette hvis du går på acetylsalisylsyre eller heparin). 

Essensielle fettsyrer spiller også en viktig rolle under graviteten da fettsyrene er viktig for utviklingen av hjernen, øyne og nervesystemet til et baby under svangerskapet.

Fett og menns fertilitet:

Spermier inneholder store konsentrasjoner av omega 3-fettsyrer, særlig DHA (fettsyren som finnes i fet fisk). Mesteparten av DHA er i spermiens hale og er dermed viktig for dens bevegelighet. Mange menn har for lite omega-3-fettsyrer. Hvis de spiser makrell, sild eller sardiner minst to til tre ganger i uka (unngå tunfisk pga det høye nivået av kvikksølv), sammen med et daglig tilskudd av 2000 mg DHA, vil det bedre på situasjonen. ☺ 

Svært høye nivåer av prostaglandiner fra omega-6-fettsyrer finner man i cellemembraner på spermier, og lave nivåer av omega 6-fettsyren har tydelig sammenheng med nedsatt mannlig fruktbarhet. Så det er også viktig med omega 6-fettsyrer hos mannen, men igjen ikke for mye. 

Så rett og slett har man mangel på gode fett kilder i kostholdet sitt - så kan det føre til nedsatt fertilitet hos både kvinner og menn. Så kos deg med julematen, nøtte og frø nå i romjulen med god samvittighet <3

Fett er viktig for fertiliteten hos både kvinner og menn

Fett er viktig for fertiliteten hos både kvinner og menn

Brystbetennelse - hva kan man gjøre?

Når melken sprenger på etter en fødsel, kan det utvikle seg til brystbetennelse. Dette kommer gjerne av at en eller flere melkeganger har blitt tilstoppet. Man kan også få brystbetennelse hvis man får sår eller sprekker på brystvorten. En bakterie, kanskje fra barnets munn, eller fra et annet sted, kan trenge gjennom og føre til betennelsen. 

Symptomer

Brystet blir veldig ømt, varmt og smertefullt. Huden blir rødflammet og det kjennes hardt i det betente området. Man får feber og influensalignende ubehag. 

De første ukene etter fødsel er det lettest å få brystbetennelse, men noen er plaget med det utover i ammeperioden. 

En sjelden gang dannes det en byll som ikke går bort. Da vil legen tømme den med en hul nål, eller med et lite innsnitt i huden, og gi antibiotika.

Forebygge

Spesielt de første dagene etter fødsel er det beste at du lar barnet få pupp så ofte barnet har behov. Da vil opphopningen av melk gi seg lettere. 

Forsøk å forhindre at brystvortene blir såre. Det kan lett ende med hovne og sprengte bryst. Da kan brystene kjennes varme, blir harde, smertefulle og brystvorten flater ut. Dette gjør det enda vanskeligere for barnet å suge skikkelig. Forsøk da å massere litt melk ut - så brystvorten blir lettere å få tak i, eller bruk et brystskjold (kjøpes på apotek). Hvis ikke barnet får ut all melken, kan det være lurt å pumpe resten av melken ut, hvis brystet fortsatt føles sprengt i området. 

Vi anbefaler alle våre pasienter å ta Lecitin, for å forebygge brystbetennelse. Ta da 2 tabletter á 1200 /1000 mg morgen og kveld i 14 dager. Etter det kan du ta 1 tablett á 1200/1000 mg om dagen så lenge du har behov. Etter at vi har anbefalt dette, så ser vi nesten aldri brystbetennelse her på Frøyaklinikken. Lecitin er en fettforbindelse som fungerer som emulgator, det vil si at den blander fett og vann sammen slik at det ikke klumper seg. Lecitin er også bra for hjerneutviklingen hos babyen.

Gode råd

- Drikk mye veske

- Få nok med hvile

- Smør brystene med morsmelk etter ammingen, og lufttørk dem.

- Legg ull rundt brystene, så de holder seg gode og varme

- Vær nøye med hygiene, vask hendene, men ikke bruk såpe rundt brystvortene.

- La det ikke gå for lang tid mellom ammingen til å begynne med.

- Forsøk å unngå sprukne brystvorter.

- Unngå at brystene blir kalde.

- Ta kosttilskudd Lecitin

- Urtete av ringblomst, ryllik og hyllebærblomst blandet med klengemaure skal kunne lindre sprengte bryst. Eller en te trukket på løvetannrot. 

- Drypp noen dråper eterisk olje av lavendel og fennikel i en skål med varmt vann, og så legg varme kluter av dette på brystet skal også kunne lindre. 

- Det sies at ferske kålhodeblader eller rabarbrablader i BHen også vil dempe på brystspreng.

Behandling av brystbetennelse:

Skulle du være uheldig å få brystbetennelse er det god behandling å få hos en homeopat, akupunktør eller hos legen. 

Hvis du velger å bruke naturmedisin eller noen av rådene her, så har man et døgn på seg, for å få brystbetennelse bedre. Blir den ikke bedre, må man ta antibiotikabehandling fra legen sin.  

Hos legen:

Du vil sannsynligvis få antibiotika, og du kan fortsette å amme det betente brystet, selv om det er ubehagelig eller smertefullt.


Hos homeopaten:

Det finnes gode homeopati medisiner mot brystbetennelse. Detter er også noe bøndene har oppdaget, og bruker dette mot jurbetennelser på melkekuene. På Frøyaklinikken bruker vi mest Phytolacca (kermesbær planten), Belladonna (belladonnaurt) og Bryonia (hvitgallebær) ved brystbetennelse. 

Phytolacca: Brystet er hovent med harde kuler og verkende smerte. Man har ikke feber. Det kan komme plutselige skarpe smerter, og forsvinner like plutselig. Smertene kan jage rundt i kroppen når man ammer. Phytolacca kan brukes forebyggende, hvis man lett får harde klumper i brystet.

Belladonna: Brystet er tungt, hardt og huden er rødflammet. Man har feber og smertene er pulserende. Fra brystvorten kan man se røde striper som ståler ut.

Bryonia: Varme, smertefulle og harde bryst. Bare å bevege seg litt gjør kjempevondt i brystet. Hudfargen på brystet er blekrødt, og man har gjerne feber med influensasymptomer.

Homeopatimedisiner kjøpes på apotek. For å få riktig homeopatimedisin, styrke og dosering er det viktig å ta kontakt med en homeopat MNHL for å få riktig behandling. Bedringen bør komme med en gang. Har ingen bedring kommet i løpet av 24 timer, må lege kontaktes.


Hos akupunktøren:

Mange vil ha den samme bedringen av brystbetennelsen når de går til en akupunktør. Som oftest vil de sette nåler på fingere og tær. Noen ganger rundt brystene også. Det viktige er å løsne på stagnasjonen i området og dempe betennelsen. Denne behandlingen vil sette i gang sirkulasjonen i bryst området og det affekterte brystet vil føles lettere. Har ingen bedring kommet i løpet av 24 timer, må lege kontaktes.

Med ønske om en god ammeperiode
Så det er mye annet man kan gjøre enn å få antibiotika behandling av legen sin. Men vinduet er kort på egenbehandling og behandling hos en naturmedisiner. 

Vi her på Frøyaklinikken ønsker deg en god ammeperiode <3

Amming gir næring både fysisk og psykisk &lt;3

Amming gir næring både fysisk og psykisk <3

Eggløsning og eggløsningsslim? Hvordan finne ut av det!

For å bli gravid naturlig, må man ha både eggløsning og eggløsningsslim. Og irriterende nok, når man prøver å bli gravid, kommer eggløsningen bare en gang i løpet av menstruasjonssyklusen, og den varer da bare et døgn. Så for å bli gravid, må sædcellene finne det ene (eller to) egget som er blitt sluppet. 

Tegn før eggløsningen

Før eggløsning så kan man begynne å kjenne på økt sexlyst, det kan småkrible litt i underlivet, man får mer utflod, og noen kjenner stikninger eller press i eggstokk området. Utfloden nå er ofte mer rennende og skjeden føles mer fuktig. Noen kjenner ikke så mye, og man kan godt ha eggløsningen for det.

Tidspunkt på eggløsningen 

Det vanlige er å få eggløsningen mellom dag 12 og dag 16 i menstruasjonssyklusen. Da har man gjerne en menstruasjonssyklus på 26 eller 30 dager. En slik lengde på menstruasjonssyklusen blir omtalt som normal.  Dag 1 er første menstruasjons dag. Men det er heller ikke så uvanlig å få eggløsning på dag 20 eller 21, og da har man gjerne en menstruasjonssyklus på 34 eller 35 dager. 

Jeg selv ble gravid med tvillinger på dag 25, og pleide å ha en 28 dagers syklus. Plutselig var det en syklus som var lenger, eller mulig jeg hadde en sekundær eggløsning. En sjelden gang kan man faktisk få to eggløsninger på en måned. 

Ved PCO/PCOS, kan man få eggløsning sent (eller ikke i det hele tatt). Vi har pasienter som er blitt gravid med eggløsning på dag 30/32, og eggløsningen kan faktisk komme enda senere også. 

Eggløsningen varer bare i et døgn. Så fra egget blir sluppet, så må det bli befruktet i løpet av 24 timer, eller så går egget til grunne. På grunn av dette, så kan det være litt lurt å ha sex dagen før eggløsningen, så sæden kan ligge å vente på egget som er på vei til å slippe ut. Sædcellene bruker også noe tid på å reise opp til eggstokkene, og bruker tid på å befrukte egget.

Lutealfasen

Blir man ikke gravid vil gjerne menstruasjonen komme 12-16 dager etter eggløsningen. Da har man lang nok lutealfase. Varer denne fasen kortere, kan produksjonen av progesteron være for liten, og det kalles lutealfasedefekt. Da vil ikke det befruktede egget klare å feste seg, og menstruasjonen kommer. Derfor er det viktig å se til at lutealfasen er lang nok.

Utflod og eggløsningsslim. Og utflod etter eggløsningen

Når menstruasjonen er ferdig, så kan faktisk eggløsningen komme i løpet av den neste uken. Rett etter menstruasjonen kan det være noen dager med lite utflod, og så vil det ofte komme litt mer fuktig eller rennende blank utflod. 

Når eggløsningen er veldig nære får man mer av det klassiske eggløsningslimlet. Dette er gjennomsiktig, og som er så seigt at man kan trekke litt i det. Dette slimet gjør skjeden mer basisk slik at sæden ikke dør. Ellers så er ofte et surt miljø i skjeden, som er lite sæd vennlig. Eggløsningsslimet har kanaler i seg, slik at sæden lettere kan komme seg inn i livmoren, og det har også stoffer i seg som gir næring til sæden på veien. Så kroppen sier på en måte til sædcellene «kom, kom, befrukt meg».

Etter eggløsningen, så endrer utfloden seg. Nå er utfloden mer hvit, og skjeden igjen får et surere miljø. Dette er for å beskytte kvinnen mot å få infeksjoner. Den hvite utfloden har mer et fiske nett mønster, som gjør det vanskeligere å komme gjennom. Dette skjer for å beskytte kvinnen mot infeksjoner.

Jeg blir alltid så fascinert over denne prosessen. Hvordan kroppen legger alt til rette for å bli gravid for en kort fase, og for så å beskytte kvinne kroppen mot infeksjoner.

Temperatur og eggløsningstester 

 Flere tyr til å måle temperatur for å finne ut når man har eggløsningen. Temperaturen vil da først falle litt, og så rett etter eggløsningen vil temperaturen øke noe. Da er det viktig å bruke en temperaturmåler, som har to desimaler bak, feks en temperaturmåler som sier dette: 36,85. De fleste temperaturmålere, vil da bare si 36,8. Babycomp er et produkt, en liten datamaskin, som måler temperatur for å finne ut når eggløsningen er. Men man kan fint også gjøre dette selv, og det finns også sider på nettet hvor man kan føre temperaturen inn, og som også kan hjelpe deg å finne ut når eggløsningen er. 

Svakheten med disse testene er at eggløsningen ofte akkurat har vært, når temperaturen stiger.. Men på sikt vil man kjenne seg igjen (og datamaskinen kjenne deg) så det blir lettere etterhvert. Det er også viktig at temperaturen holder seg noe høyere etter eggløsningen, da det kan fortelle at du produserer godt med progesteron. Progesteron er viktig for at det befruktede egget skal kunne feste seg i livmorslimhinnen og holde seg der <3. 

Eggløsningstester er også en måte å finne eggløsningen på. Vi anbefaler ofte at man måler morgen og kveld rundt den tiden man tror eggløsningen er, eller at man har tegn på eggløsningen. På bruksanvisningen på eggløsningstester så står det gjerne at i løpet av 48 timer så kan eggløsningen komme, men hos noen er det alt på vei, eller akkurat har vært, hos noen så holder LH seg høy i 2 døgn, men hos andre så er den bare høy i noen timer. Og i den siste gruppen, vil man da ikke finne eggløsningen ved å ta den bare på morgen. Vår opplevelse er at eggløsningen ofte kommer på natten, men så klart ikke hos alle. 

Det finnes også de tester man skal begynne tidlig å ta, som først måler østrogenet. Når østrogenet øker, vil testen blinke, og så  senere vil testen fange opp LH økningen, da vil smiletegnet komme. Problemet med disse testene er at de bare måler på morgningen og dermed ikke alltid fanger opp eggløsningen. Den vil da bare fortsette å blinke, og kvinnen som tar testen tror at hun ikke har hatt eggløsning, men det kan hun godt ha hatt. 

Så det beste ved siden av både temperaturmåling og eggløsningstester, er å følge med på tegn på eggløsning, som sexlyst, litt murring i underlivet og eggløsningsslim, for å treffe riktig.

Tørre slimhinner og manglende eggløsningsslim

For å bli naturlig gravid, så må man ha eggløsningsslim. Men det er ikke alle som har det, og dette er noe vi jobber med på Frøyaklinikken. Man kan bedre eggløsningsslimet ved å feks ta grapefruktkjerne ekstrakt fra dag 1 til eggløsningen. Og det kan også være bra å ta tilskudd av B-complex og Beta karoten for å bedre på eggløsningsslimet. 

Vi ser at en del sliter med tørre slimhinner i skjeden etter bruk av p-piller. Bruk av glidemiddel er ofte lite sæd-vennlige, så da er det viktig å bruke glidemiddel som ikke dreper sæden… Det må være en gele som inneholder mye vannstoffer i seg, for eggløsningsslimet består nesten bare av vann. Feks kan aloe vera være en slik gele, men man kan også kjøpe sædvennlige glidemiddel. Utenom eggløsningen, så anbefaler vi ofte kaldpresset kokosolje ved tørre slimhinner i skjeden, for den kan også være bra for miljøet. Men sæden vil ikke klare å komme gjennom dette fettet, så ikke bruk det under eggløsningen. 

Sliter man med tørre slimhinner er dette noe vi jobber med på Frøyaklinikken. Vi gir da gjerne behandling med akupunktur og homeopatimedisin. Vi jobber da med å stimulere kroppen til å bedre sirkulasjon og fukt i slimhinnene og vi jobber også med å bedre eggløsningsslimet. 

Så følg med på kroppens tegn når eggløsningen er, ta en eggløsningstest om du lurer, og gjerne da morgen og kveld for å fange den opp. Lykke til videre med å bli kjent med kroppen :-)

fullsizeoutput_556.jpeg
Slik kan utfloden se ut; fra mer tørr, til mer fuktig og så mer eggehvit utflod - som er eggløsningsslimet.

Slik kan utfloden se ut; fra mer tørr, til mer fuktig og så mer eggehvit utflod - som er eggløsningsslimet.

Hva skjer? Sædkvaliteten er blitt halvert de siste 40 årene..

Dette er dessverre ingen overraskelse for oss her på Frøyaklinikken. Vi har lenge kjent til dette, selv om det først nå kom solid forskning på det, at sædkvaliteten er mer en halvert i den vestlige verden. Og fertilitetsklinikkene har ikke akkurat vært med å opplyse om dette, snarere tvert imot. Når vi begynte å jobbe med ufrivillig barnløshet i 2001, så beskrev fertilitetsklinikkene at en sædanalyse med 5% normale sædceller, var helt optimal og bra. Mens nå i våre dager sier de at en sædanalyse med 2% normale sædceller - er helt normal og fin. Det betyr at 98% av sæden kan ikke befrukte egget. Verdens helse organisasjon (WHO) mener at 10% normale sædceller og oppover - er det normale. Når fertilitetsklinikkene forteller dette til mennene - fører dette bare til at mennene ikke gjør noe med å bedre sædkvaliteten sin. Og det er synd! Fordi det er mange muligheter for å kunne bedre sædkvaliteten både innenfor konvensjonell medisin, naturmedisin og ernæring. Dette jobber vi med her på Frøyaklinikken. For å dempe litt på kritikken av fertilitetsklinikken, så er det viktig å nevne at en fertilitetsklinikk tolker en sædanalyse ut i fra hva de kan få til på klinikken, og de tolker ikke sædanalysen ut i fra hva som må til ved naturlig befruktning. Men parene som kommer tenker ofte at sæden blir analysert ut i fra om sæden er bra nok til å befrukte naturlig. Det er det WHO gjør, de har sett på hvordan bør sædkvaliteten være, for å kunne gjøre kona gravid.

Men hva kan være årsaken til den nedsatte sædkvaliteten?

Som forskerne fortalte i den solide forskningen som nå ble fremlagt, så visste de det ikke hvorfor. Men gjennom årene har man sett forskning på at tilsetningsstoffer og sprøytemidler i maten, påvirker sædkvaliteten. At bønder som sprøyter avlingene sine, har oftere nedsatt sædkvalitet. Man kjenner også til studier med wifi, PC på fanget og mobiltelefon i lommen kan føre til nedsatt sædkvalitet. Og man tror også at menn er kanskje mer utsatt for stoffer med hormonhermere i seg. Bare det å pakke maten i plast eller spise sprøytede jordbær - får man en dose østrogen lignende stoffer i seg. Overvekt hos menn fører også til økt østrogen i kroppen. Men vil også nevne at en tysk bioingeniør på en fertilitetsklinikk her i Norge, fortalte oss at hun var overrasket over at så mange menn hadde så dårlig sædkvalitet her i Norge, i forhold til Tyskland der hun hadde jobbet før. Hun trodde at det kanskje kom av at Norske menn trente og syklet så mye, slik at testiklene ble for varme. Det igjen kan så klart også føre til nedsatt sædkvalitet. Så det er mange, mange grunner til at sædkvaliteten har gått slik ned, og foreløpig vet vi alt for lite om grunnen til dette. Her har vi mer eller mindre slengt ut noen påstander, om mulige årsaker. Men skulle du eller din mann ha nedsatt sædkvalitet, er det mange muligheter å kunne forbedre. Ha en fin dag videre :-)

Legger ved forskningen: https://academic.oup.com/humupd/article/doi/10.1093/humupd/dmx022/4035689/Temporal-trends-in-sperm-count-a-systematic-review

Slik ser det faktisk ut når et egg blir befruktet :-)

Slik ser det faktisk ut når et egg blir befruktet :-)