Få bedre sædkvalitet med kosttilskudd!

Nedsatt sædkvalitet er dessverre et økende problem. Her kommer vi med gode tips på hvilke vitamin og mineral tilskudd som kan være bra å ta for å forbedre sæden. For det er faktisk mulig! Hvis sæden blir bedre, så kan det også føre til at den kommende babyen sitt DNA blir styrket, slik at man kan få et sunnere barn. Så hva venter du på kjære mann, det tar 3 måneder å forbedre sæden, så ved siden av å ta tilskudd, så er det også bra å knaske nøtter og frø, spise grønnsaker til alle måltidene og redusere sukker og andre karbohydrater og snusen (!)… Også fint om du trener, og er du for stresset - forsøk yoga eller meditasjon. Det kan lønne seg på sikt - for blir kona gravid raskt - kan du igjen gli tilbake til de gode (u)vanene igjen :-) 

Effect of Oxidative Stress on Male Reproduction: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4026229/

Vitamin A og Beta karoten 

Mange er redde for å få i seg for mye A-vitamin. Men A-vitamin er viktig for produksjonen av mannlige kjønnshormoner. Ved dyrestudier har man sett at mangel kan føre til skade på sædkanalene, reduserer sædvesken og antall sædceller. Mangel på A-vitamin kan også føre til økt antall unormale sædceller. A-vitamin får man gjennom animalsk mat, mens Beta karoten får man gjennom grønnsaker og vil så bli omdannet til A-vitamin i kroppen. For å bedre opptatt av a-vitamin så er det lurt å spise fett også. Feks spiser du smørdampede gulrøtter - økes opptaket av beta karoten. 

The key role of vitamin A in spermatogenesis: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20364093

Vitamin B9 (Folsyre/folat)

Folsyre (eller folat som den naturlige formen heter) er ikke bare viktig for kvinner, men også viktig for å lage sunne sædceller. Folsyre er viktig for alle celler som deler seg raskt og for å danne sunne sædceller. Folsyre kan være med å øke antall sædceller, bedre bevegeligheten og redusere antall unormale sædceller. Man finner faktisk høyrer nivå av folat i sædvesken enn i blodet. Så det kan også forklare viktigheten av vitaminet for menns fertilitet. Effects of folic acid and zinc sulfate on male factor subfertility: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11872201

Vitamin B12

Vitamin B12 er viktig for modningen av cellen og dannelsen av DNA syntesen. Så på en måte er vitamin B12 er viktig for den genetiske koden vår. Den hjelper også kroppen med opptak av Folat. Lave nivåer på vitamin B12 kan føre til unormale sædceller, redusert antall sædceller, og nedsatt bevegelighet. Har mannen mindre enn 20 millioner sædceller, er det spesielt viktig med tilskudd, og kanskje få B12 injeksjon fra legen sin.  B12 finnes I lam, sardiner og laks. Er du vegetarianer eller veganer, kan det være lurt å spise fermentert mat, som faktisk også inneholder en del B12. Prevalence of low serum cobalamin in infertile couples: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19143730

Sink

Har mannen nedsatt sædkvalitet, har han ofte nedsatt sink nivå. Sink er et av de næringsstoffene det som oftest er for lite av I vårt moderen kosthold. Det er svært viktig for dannelsen av sunne sædceller. Sink er viktig for dannelsen av testosteronet og produksjonen av sædceller. Så sink er viktig både for øke antall sædceller og bedre bevegeligheten. Dessuten er sink med på å redusere østrogen i mannlig kjønnsvev - som kan henge sammen med lavt antall sædceller. Så har du litt ekstra kilo på magen - ta sink! 

Sink finnes mye av i hode på sædcellen. Så hver gang en mann har utløsning, så mister han faktisk ca 5 mg sink..  Jern, folat og kaffe kan hindre opptak av sink, så ikke ta tilskudd samtidig med det. Mens C-vitamin bedrer opptaket. Effects of folic acid and zinc sulfate on male factor subfertility: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11872201

Vitamin C

Vitamin C er utrolig viktig for å utvikle sunne sædceller. Så ønsker man genetiske sunne barn, er det en god ide og få i seg nok C-vitamin. C-vitamin bedrer nemlig morfologien til sæden, slik at det blir flere sædceller med normal form. Innenfor IVF-behandling forteller de mannen at han har god sædkvalitet om han har bare 2% normale sædceller! For en del år tilbake lå det på 5% som var grensen på hva de tenkte var bra. Mens innenfor WHO (verdens helseorganisasjon) mener de den bør ligge på 10% og oppover. Så under 10% betyr nedsatt sædkvalitet. Det er sjelden at mannen hører dette på en fertilitetsklinikk. Men det kommer nok av at de har sett at svært dårlig sæd også kan befrukte en eggcelle. Men man vet at nedsatt sædkvalitet også  kan føre til at det befruktede egget deler seg dårlig, og at kvinnen lettere kan miste. Studier har også vist at C-vitamin bedrer på bevegelighet og antall sædceller. Og at sæden klumper seg mindre sammen.C-vitamin bør være I sædvesken, der det også på en måte gir «mat» (energi) til sædcellen. 

Effect of ascorbic acid supplementation on the sperm quality of smokers: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1426355 

The effect of adjuvant vitamin C after varicocele surgery on sperm quality and quantity in infertile men: a double blind placebo controlled clinical trial: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4752084/

Vitamin D3

D-vitamin er viktig for dannelsen av testosteron, som igjen er viktig for dannelsen av sædcellene. I Norge har mange lave nivåer på D-vitamin, så det kan være lurt å få tatt en blodprøve hos legen sin. Vi ønsker gjerne at det ligger over 100 ie. I bitestiklene produseres det mye celledeling for å produsere sædceller, og D-vitamin er viktig for celledelingen. Forskningen viser også at D-vitaminet er viktig for bevegeligheten til sædcellene og få sæden til å bevege seg mot egget. Man kan mye D-vitamin av å sole seg. Men bruker man solkrem, så dannes det lite D-vitamin i huden. Så forsøk å være ute i solen i ca 20 til 30 min uten solkrem, og så heller ta solkremen på litt senere for å få mulighet til å danne D-vitamin. 

Males with low serum levels of vitamin D have lower pregnancy rates when ovulation induction and timed intercourse are used as a treatment for infertile couples: results from a pilot study: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4654914/

Vitamin E 

E-vitamin er med å beskytte fettsyrene i cellemembranen i sædcellene. Disse fettsyrene beskytter sæden mot skade fra utsiden. E-vitamin tilskudd kan beskytte sæden mot DNA fragmentering. Har sædcellene DNA fragmentering, så kan det føre til at at kvinnen kan miste babyen i magen. E-vitaminet er også viktig for at sædcellen skal klare å befrukte egget. Selenium–vitamin E supplementation in infertile men: effects on semen parameters and pregnancy rate https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3048346/

Selen

Selen er viktig for normal utvikling av testiklene, og at bitestiklene danner sædceller med normal form. Selen er også viktig for at sædcellene modnes og fungerer optimalt. Nå i våre dager med kunnskap om at miljøgifter kan føre til nedsatt sædkvalitet, kan det være bra å ta selen. For selen beskytter kroppen mot tungmetaller. Selen er også viktig for en velfungekskjertel. Lavt stoffskifte, kan føre til nedsatt sædkvalitet.

Selenium–vitamin E supplementation in infertile men: effects on semen parameters and pregnancy rate: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3048346/

Co-Enzyme Q10

Q10 er et fettløslig vitamin som gir energi inni cellen, energi inn i mytokondriene. Det bør finns i store menger i sædvesken (også faktisk i vesken som omgir egget inne i eggfolikkelen). Q10 både beskytter sædcellene og gir dem en superladning med energi. Flere studier viser at Q10 bedrer sædkvaliteten. Unge mennesker har høyere nivå av Q10 i kroppen, enn eldre. Og vegetarianere pleier å ha høyere nivå av Q10, enn kjøttetere. Så vi pleier alltid å gi Q10 fra man er 38 år og oppover. 

Coenzyme Q10 treatment in infertile men with idiopathic asthenozoospermia: a placebo-controlled, double-blind randomized trial: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18395716 

The effect of coenzyme Q10 on sperm motility and function: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9266524

Arginine

Arginine er en aminosyre som kroppen trenger for å produsere mange sædceller. Har man lavt antall sædceller, gir vi alltid tilskudd av arginine. Alle folk som trener forbruker mye arginine til muskelarbeid. Og sædcellene trenger også en god dose av denne aminosyren. Har man lite volum (det er sædvesken man ser under utløsning), så kan også arginine øke volumet. Hvis volumet er for lite, så vil mannen bare pga det slite med å gjøre kona gravid - for det er ikke nok sædveske til å komme inn i livmoren med sædcellene. L-arginine and male infertility: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7701414

Karnitin

Karnitin er en velkjent aminosyre som kan bedre bevegeligheten til sædcellene. Denne aminosyren spiller en viktig rolle i energi stoffskifte til sædcellene. Karnitin kan også få ned fragmentering på sædcellene. Fragmentering på sæd kan føre til at kvinnen kan abortere, så det er viktig å ha sæd uten fragmentering. 

Double-blind, randomised, placebo-controlled trial on the effect of L-carnitine and L-acetylcarnitine on sperm parameters in men with idiopathic oligoasthenozoospermia: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30873633

Acetyl Cystein

Acetyl cystein kan redusere viskositeten i sædvesken. For er sædvesken for seig, så vil det være vanskelig for sædcellen å svømme seg frem til egget og befrukte det. Denne aminosyren har også en positiv påvirkning på å få ned fragmentering i sædcellene. Og acetyl cystein er med og øker både antall sædceller og bevegeligheten til sæden.

Effects of N-acetyl-cysteine supplementation on sperm quality, chromatin integrity and level of oxidative stress in infertile men: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30771790

Håper dette gav inspirasjon til å forbedre kvaliteten på sædcellene. Ønsker man mer hjelp eller mer individuell behandling - så er det bare å bestille en time på Frøyaklinikken :-)

Om sædkvaliteten blir bedre - så blir det genetiske materialet bedre - som igjen kan føre til en sunnere baby <3

Om sædkvaliteten blir bedre - så blir det genetiske materialet bedre - som igjen kan føre til en sunnere baby <3