Har du endometriose og barneønske?

av Fertilitetsterapeut Anette Heggemsnes på Frøyaklinikken

Mange som sliter med å få ønskebarnet sitt har endometriose. I denne artikkelen vil vi komme med vår erfaring på området. 

Endometriose er en av de vanligste underlivssykdommer hos kvinner. Sykdommer er som oftest knyttet til ufrivillig barnløshet. Rundt 30% av kvinner som sliter med å få barn har endometriose. 

Endometriose vil si at livmorslimhinne vev har kommet på avveie andre steder i kroppen. Som oftest finner man endometriosevev i bukhulen. Der kan det feste seg på bukveggen eller på eggstokkene, på tarm, blære og inne i egglederen. Endometriosevev kan være bitte små eller større flekker og ser små betent ut. Når man får menstruasjon vil disse flekkene blø, og når disse blødende flekkende kommer i kontakt med andre organer skaper det sammenvoksinger. Dette gjør vondt, både før og under menstruasjon. Det er heller ikke så uvanlig å få cyster. Da kalles de for sjokoladecyster fordi de er blodfylte og ikke vannfylte som vanlige cyster er.

Symptomene er veldig varierende. De fleste har sterke menstruasjonssmerter, plett blødninger før menstruasjonen, feberfølelse før/under mens, føler seg oppblåste og hovne før menstruasjon og mange har ømme/hovne bryster før menstruasjon. Det er heller ikke uvanlig med eggløsningssmerter, smerter under samleie og menstruasjonsmurringer fra eggløsning mot menstruasjon. Mange er mye kvalm, og flere har diaré/forstoppelse. Dette er en sykdom som tærer på psyken, det er ikke så uvanlig å være irritable, nedstemt og føle seg trøtt og sliten. De som er hardt rammet kan være dårlig hele måneden, men de fleste med endometriose føler seg gradvis verre og verre fra eggløsning til menstruasjon, og så får de vanvittige menstruasjonssmerter. Men noen har ingen plager og de kan allikevel ha mye endometriose. Har man endometriose kan det å få barn bli vanskeligere, uavhengig av hvor mye/lite endometriose man har eller hvor sterke/ svake smerter man har. 

Endometriose er en gåtefull lidelse, som man ikke helt forstår hvorfor oppstår. Man vet at den skaper hormonelle ubalanser. Innenfor komplementærmedisin er hovedtankegangen at det er en overvekt av østrogen, og for lite progesteron. Men så enkelt er det ikke alltid, og vi ser på klinikken at noen har normale verdier. Etter hormonbehandling ved assistert befruktning (IVF-behandling), ser vi at endometriose pasientene kan bli verre, hvis de ikke  ble gravide. Hos menn som har prostata kreft, og får behandling med østrogen, så ser man hos noen få, at de faktisk får endometriose med de smerter det medfølger. Så kanskje det har noe med østrogen å gjøre? 
Nå man tittet på endometriosevevet så ser det svakt betent ut. Det er som en med endomtriose er i en svakt murrende betennelse tilstand hele tiden. Endometriose pasienter har ofte et svekket immunforsvar, eller et immunforsvar som er litt overaktivt. Her på Frøyaklinikken er vi opptatt av dette og gir diett og behandling for å få ned betennelsen. 
Retograd menstruasjon er også blitt sett på en mulig årsak til endometriose. Men den er ikke helt holdbar da, da mange kvinner vil under menstruasjonen få noe menstruasjonsblod ut gjennom egglederne. Men mulig her kommer immunforsvaret inn, at kroppen ikke klarer å rydde opp i dette blodet. Vi anbefaler flest mulig her på Frøyaklinikken og bruke mest mulig bind under menstruasjonen og dempe bruk av tamponger. For tamponger kan nok øke muligheten for retograd menstruasjon.

Arvelige forhold ser ut til å være av betydning for utviklingen av endometriose. Har mor, søster eller kusine endometriose, har man økt risiko for å få diagnosen selv.
Det begynner også å komme flere studier på miljømessige årsaker til endometriose, og da spesielt stoffet dioxins som har kommet inn i næringskjeden vår som et bi-produkt fra industrien. Melkeprodukter, kjøtt, fisk og skalldyr kan til tider ha for høyt innhold av dette stoffet

Vår erfaring med endometriose er at riktig kosthold er svært viktig for å gjøre endometriose pasienten bedre. I tillegg gir vi også urter her på Frøyaklinikken. Riktig kosthold letter på oppblåstheten, og tarmfunksjonen føles mye bedre. Vi mener at kostholdet kan dempe på betennelse tilstanden ved endometriose, og ved hjelp av urtene balansere vi hormonene. Smertene som eggløsningssmerter, mensmurringer og menstruasjonssmerter kan bli bedre av akupunktur/øreakupunktur, homeopati og soneterapi. Det er viktig å gå til terapeuter som kan endometriose godt for å kunne få en god behandling. Vår tanke er at du skal få kontroll over endometriosen, og ikke at endometriosen har kontroll over deg!

Kost råd: Unngå; sukker, gluten, melk/melke produkter og rødt kjøtt alkohol, røyk og kaffe.
Spis heller; Gluten fritt brød/pasta, mye grønnsaker, bønner/linser, nøtter/frø, fisk og lyst kjøtt. Ved å endre på kosten vil du merke at du blir mindre oppblåst, hos noen lette litt på generelle smerter og mulig bli litt mindre premenstruell (PMS).  

Urter:  Bruker gjerne urter som har en progesteron lignende innvirkning på
kroppen, som feks. Wild Jam. Andre urter kan være Kamille for å dempe på betennelse, Trollhassel for å lette på sterke blødninger. Rosenrot for å gi energi og balansere hormonene, Rødkløver kan også være balanserende da den inneholder både østrogen og progesteron, men for noen kan det bli for mye østrogen virkning.            
           Unngå urter som har en ren østrogen lignende innvirkning på kroppen, 
           som feks. Nattlysolje og soya. 
          Spesielt den premenstruelle siden av endometriosen kan lette med
           urter. Som feks ømme/hovne bryster, oppblåsthet, irritabilitet og mulig
 lindre litt på menstruasjonssmertene. Noen opplever at det blir roligere med endometriose symptomer. 

Vitaminer/mineraler: - Vitamin E, (hormon balanserende)
                                - Omega 3 (betennelse dempende)
            - D-vitamin (dempe smerte)
                                - Jern tilskudd, hvis man har påvist lavt jernlager
                                - Vitamin B complex, og mulig ekstra B6
                                - Vitamin C (dempe smerte)
                                - Zinc (med i progesteron dannelsen m.m.)
                                - Calsium og magnesium (hormon balanserende og krampeløsende)
            - Selen (Viktig for immunforsvaret)

Mange pasienter føler at vitaminer/mineralene fører til  økt overskudd. Viktig å ta vitaminer/mineraler til mat. 
                                   
På Frøya klinikken der jeg arbeider, gir vi homeopati, øreakupunktur, fotsoneterapi, urtemedisin, vitaminer/mineraler og kostholds veiledning ved endometriose. Vi synes det er viktig å arbeide bredt med endometriose, for når vi tar tak i både ernæring, øke blodsirkulasjonen (akupunktur og soneterapi), bedre immunforsvaret og dempe smertene (homeopati, akupunktur og urter) – så har vi klart å berøre all plagene til en med endometriose.

For vel 8 år siden hadde vi en registrerings studie på 60 pasienter med endometriose her på Frøyaklinikken. 49% ble gravide. Av de ble 76.% gravid naturlig, og 24% ble gravid gjennom IVF behandling. At så mange ble gravid naturlig synes vi er interessant, siden legene mener at kvinner med endometriose lettest vil bli gravid ved hjelp av assistert befruktning eller kirurgi. De fleste ble gravid i løpet av 3 md. (60%), i løpet av 6 md. ble 24% og i løpet av 18 md. ble 16% gravide.
Endometriose pasienter får gjerne beskjed om at de må lære å leve med smertene. Vi på klinikken ønsker å lette eller fjerne dem, og føler vi gjør et godt arbeid. Konvensjonellmedisinskbehandling har ikke lett for å behandle endometriose når man har barneønske. Av de som var med i studiet ble 43% veldig mye bedre, 48% følte de er ble bedre, og 9% har ikke hatt noen bedring av behandlingen. Vi hadde ingen kontrollgruppe, og det var vi på klinikken som analyserte resultatene. Så selve studie er ikke godt nok. Vi gjorde det for å lære mer om vårt arbeide på klinikken, og vi synes det gir indikasjoner om gode resultater ved eventuelt et større forsknings arbeid.

Jeg håper denne artikkelen gir håp til mange - at det er mulig å kunne bli gravid, lette på smertene og få kontroll over endometriosen ved hjelp av komplementærmedisin. 
Jeg vil gjerne ha din tilbakemelding på hva som hjalp deg eller om det er noe du lurer på.

Varme hilsener fra Anette på Frøyaklinikken