FETT ER VIKTIG FOR FERTILITETEN

Fett er viktig for hormonene våre:

Fett er ikke ett fett! Det er viktig å tilføre kroppen riktig type fett, spesielt når man prøver å bli gravid. Fettstoffer er nemlig svært viktige for helsen og for fruktbarheten. 

Veldig mange er redde for å spise fett, og det har fått et ufortjent dårlig rykte i samfunnet i årevis. Den fantastiske kroppen din trenger både umettede og mettede fettsyrer for å fungere optimalt. Den må få tilført både omega-3, 6 og 9 i fornuftige mengder. 

Omega-6 omgjøres lett til energi i cellefabrikken: litt er bra, men for mye kan øke betennelsesstoffer i blodet. Hvetemel og andre korn varianter inneholder omega 6, og er blitt såpass bearbeidet, og er dermed ikke den beste kilden til omega 6. Vi spiser gjerne for mye brødmat og pasta, slik at det kan bli for mye omega 6 - slik at betennelse kan øke i kroppen vår. Nattlysolje er en bedre kilde til omega 6, enn mange av kornsortene som hvete. 

Vi trenger dobbelt så mye omega 3 i forhold til omega 6. Den beste kilden til omega 3 er fet fisk. Da er det viktig å få i seg fet vill fisk, da gjerne oppdrettsfisken ikke lenger har den beste omega 3 kilden. Oppdrettsfisken blir gjerne foret opp på korn og soya som heller øker omega 6 kilden i fisken.

Essensielle fettsyrer danner og regulerer hormoner, transporterer kolesterol, bidrar til å redusere betennelse, og er også viktig for strukturen i alle kroppens cellemembraner. Kroppen vår kan rett og slett ikke fungere uten dem! Dessuten er fett med på å stabilisere blodsukkeret, så det holder seg jevnt utover dagen. Mangel på fettstoffer kan ytre seg som tørr hud, sprukne lepper, PMS og ømme bryster. 

Gode matkilder for gode fettsyrer som omega-3, -6 og 9 og umettet/mettet fett er:

 • Linfrø (omega 3 og omega 6) Linfrøolje er en god erstatning for omega 3 til vegetarianere

 • fet fisk (omega 3)

 • valnøtter og mandler 

 • avokado

 • Kokos- og kokosolje

 • Oliven- og jomfru-olivenolje (omega 9)

 • Egg (plommen)

 • Smør

 • Majones med rapsolje (lag gjerne majonesen selv, fort gjort)

 • Linfrøolje er en god erstatning for vegetarianere som treg

 • Tunfiskolje er den rikeste kilden til omega 3, men bør begrenses pga. faren for kvikksølvforgiftning

 • Nattlysolje

 • Kjerner, frø og nøtter 

Vi på Frøyaklinikken anbefaler også et godt tilskudd av gode fettsyrer til både kvinner og menn som har barneønske.

Fett og kvinners fertilitet:

Åtte av ti kvinner har for lite DHA (som er en omega 3-fettsyre). For kvinner er DHA ekstra viktig da det trengs for å danne cellemembraner i eggstokkene. Kvinner bør ta tilskudd av essensielle fettsyrer minst tre måneder før de prøver å bli gravide, siden det tar tid før disse fettsyrene blir innlemmet i menneskevevet. Fiskeoljer kan også virke blodfortynnende og kan være gunstige hvis du har hatt gjentatte spontanaborter (forsiktig med dette hvis du går på acetylsalisylsyre eller heparin). 

Essensielle fettsyrer spiller også en viktig rolle under graviteten da fettsyrene er viktig for utviklingen av hjernen, øyne og nervesystemet til et baby under svangerskapet.

Fett og menns fertilitet:

Spermier inneholder store konsentrasjoner av omega 3-fettsyrer, særlig DHA (fettsyren som finnes i fet fisk). Mesteparten av DHA er i spermiens hale og er dermed viktig for dens bevegelighet. Mange menn har for lite omega-3-fettsyrer. Hvis de spiser makrell, sild eller sardiner minst to til tre ganger i uka (unngå tunfisk pga det høye nivået av kvikksølv), sammen med et daglig tilskudd av 2000 mg DHA, vil det bedre på situasjonen. ☺ 

Svært høye nivåer av prostaglandiner fra omega-6-fettsyrer finner man i cellemembraner på spermier, og lave nivåer av omega 6-fettsyren har tydelig sammenheng med nedsatt mannlig fruktbarhet. Så det er også viktig med omega 6-fettsyrer hos mannen, men igjen ikke for mye. 

Så rett og slett har man mangel på gode fett kilder i kostholdet sitt - så kan det føre til nedsatt fertilitet hos både kvinner og menn. Så kos deg med julematen, nøtte og frø nå i romjulen med god samvittighet <3

Fett er viktig for fertiliteten hos både kvinner og menn

Fett er viktig for fertiliteten hos både kvinner og menn