Brystbetennelse - hva kan man gjøre?

Når melken sprenger på etter en fødsel, kan det utvikle seg til brystbetennelse. Dette kommer gjerne av at en eller flere melkeganger har blitt tilstoppet. Man kan også få brystbetennelse hvis man får sår eller sprekker på brystvorten. En bakterie, kanskje fra barnets munn, eller fra et annet sted, kan trenge gjennom og føre til betennelsen. 

Symptomer

Brystet blir veldig ømt, varmt og smertefullt. Huden blir rødflammet og det kjennes hardt i det betente området. Man får feber og influensalignende ubehag. 

De første ukene etter fødsel er det lettest å få brystbetennelse, men noen er plaget med det utover i ammeperioden. 

En sjelden gang dannes det en byll som ikke går bort. Da vil legen tømme den med en hul nål, eller med et lite innsnitt i huden, og gi antibiotika.

Forebygge

Spesielt de første dagene etter fødsel er det beste at du lar barnet få pupp så ofte barnet har behov. Da vil opphopningen av melk gi seg lettere. 

Forsøk å forhindre at brystvortene blir såre. Det kan lett ende med hovne og sprengte bryst. Da kan brystene kjennes varme, blir harde, smertefulle og brystvorten flater ut. Dette gjør det enda vanskeligere for barnet å suge skikkelig. Forsøk da å massere litt melk ut - så brystvorten blir lettere å få tak i, eller bruk et brystskjold (kjøpes på apotek). Hvis ikke barnet får ut all melken, kan det være lurt å pumpe resten av melken ut, hvis brystet fortsatt føles sprengt i området. 

Vi anbefaler alle våre pasienter å ta Lecitin, for å forebygge brystbetennelse. Ta da 2 tabletter á 1200 /1000 mg morgen og kveld i 14 dager. Etter det kan du ta 1 tablett á 1200/1000 mg om dagen så lenge du har behov. Etter at vi har anbefalt dette, så ser vi nesten aldri brystbetennelse her på Frøyaklinikken. Lecitin er en fettforbindelse som fungerer som emulgator, det vil si at den blander fett og vann sammen slik at det ikke klumper seg. Lecitin er også bra for hjerneutviklingen hos babyen.

Gode råd

- Drikk mye veske

- Få nok med hvile

- Smør brystene med morsmelk etter ammingen, og lufttørk dem.

- Legg ull rundt brystene, så de holder seg gode og varme

- Vær nøye med hygiene, vask hendene, men ikke bruk såpe rundt brystvortene.

- La det ikke gå for lang tid mellom ammingen til å begynne med.

- Forsøk å unngå sprukne brystvorter.

- Unngå at brystene blir kalde.

- Ta kosttilskudd Lecitin

- Urtete av ringblomst, ryllik og hyllebærblomst blandet med klengemaure skal kunne lindre sprengte bryst. Eller en te trukket på løvetannrot. 

- Drypp noen dråper eterisk olje av lavendel og fennikel i en skål med varmt vann, og så legg varme kluter av dette på brystet skal også kunne lindre. 

- Det sies at ferske kålhodeblader eller rabarbrablader i BHen også vil dempe på brystspreng.

Behandling av brystbetennelse:

Skulle du være uheldig å få brystbetennelse er det god behandling å få hos en homeopat, akupunktør eller hos legen. 

Hvis du velger å bruke naturmedisin eller noen av rådene her, så har man et døgn på seg, for å få brystbetennelse bedre. Blir den ikke bedre, må man ta antibiotikabehandling fra legen sin.  

Hos legen:

Du vil sannsynligvis få antibiotika, og du kan fortsette å amme det betente brystet, selv om det er ubehagelig eller smertefullt.


Hos homeopaten:

Det finnes gode homeopati medisiner mot brystbetennelse. Detter er også noe bøndene har oppdaget, og bruker dette mot jurbetennelser på melkekuene. På Frøyaklinikken bruker vi mest Phytolacca (kermesbær planten), Belladonna (belladonnaurt) og Bryonia (hvitgallebær) ved brystbetennelse. 

Phytolacca: Brystet er hovent med harde kuler og verkende smerte. Man har ikke feber. Det kan komme plutselige skarpe smerter, og forsvinner like plutselig. Smertene kan jage rundt i kroppen når man ammer. Phytolacca kan brukes forebyggende, hvis man lett får harde klumper i brystet.

Belladonna: Brystet er tungt, hardt og huden er rødflammet. Man har feber og smertene er pulserende. Fra brystvorten kan man se røde striper som ståler ut.

Bryonia: Varme, smertefulle og harde bryst. Bare å bevege seg litt gjør kjempevondt i brystet. Hudfargen på brystet er blekrødt, og man har gjerne feber med influensasymptomer.

Homeopatimedisiner kjøpes på apotek. For å få riktig homeopatimedisin, styrke og dosering er det viktig å ta kontakt med en homeopat MNHL for å få riktig behandling. Bedringen bør komme med en gang. Har ingen bedring kommet i løpet av 24 timer, må lege kontaktes.


Hos akupunktøren:

Mange vil ha den samme bedringen av brystbetennelsen når de går til en akupunktør. Som oftest vil de sette nåler på fingere og tær. Noen ganger rundt brystene også. Det viktige er å løsne på stagnasjonen i området og dempe betennelsen. Denne behandlingen vil sette i gang sirkulasjonen i bryst området og det affekterte brystet vil føles lettere. Har ingen bedring kommet i løpet av 24 timer, må lege kontaktes.

Med ønske om en god ammeperiode
Så det er mye annet man kan gjøre enn å få antibiotika behandling av legen sin. Men vinduet er kort på egenbehandling og behandling hos en naturmedisiner. 

Vi her på Frøyaklinikken ønsker deg en god ammeperiode <3

Amming gir næring både fysisk og psykisk &lt;3

Amming gir næring både fysisk og psykisk <3