BABY-BÆSJ, HVA FORTELLER DEN?

 BABY-BÆSJ, HVA FORTELLER DEN?

Av fertilitets- og svangerskapsterapeut Ingunn Solhei, Frøyaklinikken

Bæsjen til babyen din kan fortelle mye om helsetilstanden dens. Det gjelder lukten, konsistensen og fargen. Men uansett så handler det også mye om hvordan babyen har det, om den viser ubehag på noen måte. Hvis babyen har plager med fordøyelsen, og mor eller far sliter med tarmproblematikk og ikke tåler visse matvarer, kan det være lurt at mor holder seg unna disse når hun ammer. DNAet til babyen er jo tross alt en blanding av både mor og far.☺ 

De første en-to dagene er avføringen en grønnsvart, jevn og seig masse som kalles bek (mekonium). Videre avhenger utseende, lukt og konsistens av hvilken ernæring barnet får. Den er annerledes i konsistens, farge og lukt om du fullammer eller gir morsmelkerstatning. 

Barn som blir fullammet har en myk og kremaktig, sennepsgul avføring med søtlig lukt

Brystbarnets avføring sier mye om hvor godt ammingen fungerer. Innen en uke når melken er skikkelig i gang, blir den typiske brystbarns-avføringen sennepsgul og myk. Lukten er frisk og søtlig, og ikke ubehagelig. Barnet som blir ammet har gjerne 1-4 slike avføringer daglig, men dette kan variere mye. Mot slutten av første levehalvår pleier avføringen å bli noe fastere enn i begynnelsen. 

En slik avføring som beskrevet over er normalt myk, og ikke tegn på diare. Tegn på diare hos spedbarn er derimot illeluktende, misfarget og vannete. Barnet har gjerne nedsatt allmenntilstand, irritasjon og noen kan ha feber.

Når barnet blir fullammet og utelukkende får morsmelk er det sjelden forstoppet. Morsmelk er lettfordøyelig og inneholder et hormon som stimulerer tarmbevegelser, naturen innretter seg. ☺ Tregere mage er vanligere hvis barnet blir ammet og får morsmelkerstatning i tillegg. Prøv da og bytt morsmelkerstatning, eller prøv maltekstrakt eller sviskesaft. Det kan også fint gå flere dager uten at babyen har avføring, og det trenger ikke være et problem. Har babyen det fint og virker fornøyd, er det som regel ikke noe problem at det går noen dager uten avføring. Er babyen derimot utilpass eller misfornøyd og viser ubehag, kan det være lurt å få den undersøkt. 

Barn som får morsmelkerstatning

Får babyen morsmelkerstatning blir avføringen litt fastere, og kan lukte strammere enn den søtlige morsmelkbæsjen. Fargen kan variere fra grønn til gulhvit. Vanligvis har barnet 1-2 slike avføringer daglig, løse og hyppige avføringer er ikke normalt. Babyer som får morsmelkerstatning skal ha avføring hver dag for ikke å få forstoppelse. I motsetning til brysternærte babyer kan de som får morsmelkerstatning bli harde i magen. Får barnet ditt kumelk kan det også lettere bli forstoppet. Hvis mor eller far da ikke tåler kumelk, er det større mulighet for at babyen heller ikke tåler kumelk så godt. 

Overgangen til fast føde

Når man ønsker å begynne med fast føde til barnet varierer. Noen begynner så smått å introdusere litt fra 4 måneders alder, andre når den er nærmere 6 måneder, i tillegg til ammingen. Ved overgangen til fast føde som grøt og middagsmat, blir avføringen mer formet. Fargen blir mørkere og mer brunlig, og lukten blir også sterkere. Får barnet for mye fast føde i en overgangsfase, kan avføringen i perioder være noe løs og slimete. 

Hva betyr grønn avføring?

Avføringen kan også være grønn i perioder, uten at det betyr at noe er galt. Den kan bli grønn ved tannfrembrudd. Ved plager i forbindelse med tannfrembrudd har vi god erfaring med å gi Chamomilla D12 (homeopatimedisin) som man får kjøpt på apoteket. Brystbarn kan iblant få løse, grønnlige og slimete avføringer når moren har spist visse matvarer som skalldyr, kål, løk, eller har fått igjen menstruasjonen. Det kan også komme av overproduksjon eller ved overgangen til fast føde, eller hvis fordøyelsen går litt tregt. Grønn avføring kan også komme ved tarmvirus, forkjølelse eller også da ved tannfrembrudd. 

Har barnet plager eller har nedsatt allmenntilstand, ta kontakt med lege. 

Blod i avføringen?

Spor av friskt blod i avføringen kan det komme av små rifter ved endetarmsåpningen når barnet presser ut avføring. Dersom avføringen har spor av sorte/mørkebrune klumper eller flekker som ligner kaffegrut kan det være fordøyet blod som har kommet fra mor dersom hun har blødd mye fra brystene. Hvis du ser blodspor flere ganger eller i større mengder uten en åpenbar årsak, må du ta kontakt med fastlegen. 

Rød, hvit eller svart avføring=kontakt lege!

Er fargen på avføringen unormal, ta kontakt med lege. Litt rødlighet i det gule kan tyde på melkeallergi hos mor. Da må den ammende moren unngå melkeprodukter. Er avføringen rød og vannete, kan det være tegn på bakterieinfeksjon. Hvit avføring er tegn på manglende galle. Er avføringen til barnet ditt svart (utenom den grønnsvarte mekoniumen de første dagene), må du kontakte lege. Det kan da være et tegn på blødning i fordøyelsessystemet. 

Har babyen din plager med mage/tarm? Hva kan vi gjøre på Frøyaklinikken?

Vi hjelper gjerne babyen din hvis den har plager med mage/tarm. Endret avføring og avføringsmønster kan gi smerter og ubehag, og hvis babyen gråter og er tydelig plaget har den kanskje mye luft i magen. Vi på Frøyaklinikken jobber med kostrådsveiledning til mor som ammer. Til babyen gir vi homeopatimedisin og soneterapi. Vi ser ofte at babyen er bedre allerede neste dag, den er roligere og har mindre ubehag. Lurer du på noe rundt dette, bare ta kontakt med oss! ☺ 

Gråter babyen din mye? Les også gjerne denne artikkelen om kolikk:

https://www.froyaklinikken.no/blogg/2016/9/22/babyer-som-grter-kan-det-vre-kolikk-

Forskjellige typer baby bærsj :-)

Forskjellige typer baby bærsj :-)