Gode råd til fødselen!

av Anette J. Heggemsnes

Å føde er en naturlig prosess. En kunnskap og ferdighet som ligger i oss, nesten instinktivt. En god fødsel handler om å ha tillitt til fødsels prosessen. Helt enkelt - stol på kroppen din, den vet hvordan man føder.

Kort om fødselen:
Et normalt svangerskap varer i 40 uker. Noen få uker før fødselen kan man få uregelmessige sammentrekninger helt nederst i livmoren, også kalt for kynnere.  De sies å oppstå fordi livmoren forbereder seg på fødselen. Når de virkelige veene starter blir sammentrekningene merkbare , men de kan være uregelmessig og opptre med lange mellomrom. Etter hvert som veene fortsetter, kommer de hyppigere og regelmessig. I begynnelsen kjennes de ofte i ryggen. Etterhvert kjenner man at veene kommer som kraftige tak og bruker hele livmoren med rytmiske sammentrekninger slik at livmormunnen åpner seg og til slutt kommer press veene, og presser babyen ut gjennom skjeden, og en ny verdensborger er født.

Homeopati:
For de fleste kvinner kan homeopatisk medisin være til stor hjelp før og under fødselen. 
Ved å ta Caulophyllum de siste ukene før svangerskapet og Arnica rett før og under fødsel, kan mye av riftene og blødningene som oppstår reduseres til et minimum. Caulopyllum kan stramme opp, styrke livmoren og bidrar dermed til å skape effektive sammentrekninger. Etter fødselen kan man se at livmoren trekker seg hurtigere sammen. Mens Arnica kan lette veldig på forslåtthetsfølelsen man føler etter en fødsel og hevelsen i skjeden trekker seg også lettere tilbake. Arnica er også kjent for å minske blødning under fødselen.
Caulophyllum kan også brukes under fødselen hvor veene bare tar tak helt nederst i livmoren med resultat at livmormunnen ikke åpner seg noe særlig. Ved bruk bruk av caulophyllum vil veene ta tak i hele livmoren, og livmormunnen vil åpne seg. Eller hvis morkaken ikke vil ut, vil Caulophyllum kunne sette igang veer, og morkaken slipper taket. 
Homeopatisk medisin er helt ufarlig å bruke ved slutten av svangerskapet. Anbefaler alle allikevel å ta kontakt med en homeopat for å få riktig styrke på medisinen og hvordan man skal ta den.Ta da kontakt med en homeopat MNHL som har en langvarig utdannelse og er godkjent av forbundet vårt. Homeopatisk medisin kjøpes på apotek.

Akupunktur:
Akupunktur er blitt vel kjent som et godt hjelpemiddel under fødselen. Og veldig gledelig for mange fødenede kvinner har mange jordmødre tatt tilleggsutdannelse i akupunktur. På samme måte som homeopati, så kan akupunktur skape effektive veer, og modne på den måten livmormunnen raskere, så fødselen glir mer jevnt fremover. Mange tenker seg at akupunktur er smerterlindrende, men det er ikke her den har sin styrke. Den kan lindre toppsmerten noe. Men har man behov for smertelindring, er dette noe skolemedisin er bedre på. 

Urter:
Det er spesielt en urt som jeg vil nevne; bringebærblad, eller også kalt red raspberry. I århundre har bringebærblad blitt benyttet som middel for styrking av livmorsmusklaturen før fødsel. Den kan også brukes til å lette fødselen gjennom å forkorte utdrivningsfasen, og den kan dermed få livmoren til å trekke seg hurtigere sammen etter fødselen. Bringebærblad inneholder flavonoider, polypeptider og mineraler, bla. mangan. Bladene har mildt astrigerende (sammentrekkende) virkning og har derfor blitt benyttet ved diarre.
Dosering: Ta 2 kopper te om dagen, eller ta 2 tabletter morgen og kveld fra uke 34. 

Fotsoneterapi/øreakupunktur:
Hvis kroppen er anspent før en fødsel, vil det sannsynligvis sitte spenninger i bekken området og i livmoren. Dette vil kunne føre til at åpningsfasen tar lengere tid. Så det er viktig å løsne på spenninger for å få en fødsel til å gå raskere og smidigere. 
Her er fotsoneterapi og øreakupunktur glimrende terapiformer. Man vil da bli stimulert med nåler eller trykkes/maseres på punkter i øret eller under føttende som representere bekken, korsrygg, livmor m.m. Man vil etter en behanling kjenne at spenningen slipper noe taket. Men de fleste vil nok trenge flere behandlinger.

Generelle råd:
Det er viktig å ta det helt med ro før en fødsel, lese, gå på turer, kjenne at du slapper godt av i kroppen. Bare dette kan være med på at åpningsfasen kan gå lettere. 
Under fødselen kjenn at du synker inn i veen, og ikke stritter imot. Klarer du å gå inn i veen vil smerten bli jevner og gjøre mindre vondt. Stritter du imot blir gjerne smerten skarper og tøffere i karakter. Så våg å gi deg hen i fødselen – da vil fødsel smertene bli lettere og åpningsfasen kan bli raskere  

Vi her på Frøyaklinikken ønsker deg en god fødsel <3