Eggløsning og eggløsningsslim? Hvordan finne ut av det!

For å bli gravid naturlig, må man ha både eggløsning og eggløsningsslim. Og irriterende nok, når man prøver å bli gravid, kommer eggløsningen bare en gang i løpet av menstruasjonssyklusen, og den varer da bare et døgn. Så for å bli gravid, må sædcellene finne det ene (eller to) egget som er blitt sluppet. 

Tegn før eggløsningen

Før eggløsning så kan man begynne å kjenne på økt sexlyst, det kan småkrible litt i underlivet, man får mer utflod, og noen kjenner stikninger eller press i eggstokk området. Utfloden nå er ofte mer rennende og skjeden føles mer fuktig. Noen kjenner ikke så mye, og man kan godt ha eggløsningen for det.

Tidspunkt på eggløsningen 

Det vanlige er å få eggløsningen mellom dag 12 og dag 16 i menstruasjonssyklusen. Da har man gjerne en menstruasjonssyklus på 26 eller 30 dager. En slik lengde på menstruasjonssyklusen blir omtalt som normal.  Dag 1 er første menstruasjons dag. Men det er heller ikke så uvanlig å få eggløsning på dag 20 eller 21, og da har man gjerne en menstruasjonssyklus på 34 eller 35 dager. 

Jeg selv ble gravid med tvillinger på dag 25, og pleide å ha en 28 dagers syklus. Plutselig var det en syklus som var lenger, eller mulig jeg hadde en sekundær eggløsning. En sjelden gang kan man faktisk få to eggløsninger på en måned. 

Ved PCO/PCOS, kan man få eggløsning sent (eller ikke i det hele tatt). Vi har pasienter som er blitt gravid med eggløsning på dag 30/32, og eggløsningen kan faktisk komme enda senere også. 

Eggløsningen varer bare i et døgn. Så fra egget blir sluppet, så må det bli befruktet i løpet av 24 timer, eller så går egget til grunne. På grunn av dette, så kan det være litt lurt å ha sex dagen før eggløsningen, så sæden kan ligge å vente på egget som er på vei til å slippe ut. Sædcellene bruker også noe tid på å reise opp til eggstokkene, og bruker tid på å befrukte egget.

Lutealfasen

Blir man ikke gravid vil gjerne menstruasjonen komme 12-16 dager etter eggløsningen. Da har man lang nok lutealfase. Varer denne fasen kortere, kan produksjonen av progesteron være for liten, og det kalles lutealfasedefekt. Da vil ikke det befruktede egget klare å feste seg, og menstruasjonen kommer. Derfor er det viktig å se til at lutealfasen er lang nok.

Utflod og eggløsningsslim. Og utflod etter eggløsningen

Når menstruasjonen er ferdig, så kan faktisk eggløsningen komme i løpet av den neste uken. Rett etter menstruasjonen kan det være noen dager med lite utflod, og så vil det ofte komme litt mer fuktig eller rennende blank utflod. 

Når eggløsningen er veldig nære får man mer av det klassiske eggløsningslimlet. Dette er gjennomsiktig, og som er så seigt at man kan trekke litt i det. Dette slimet gjør skjeden mer basisk slik at sæden ikke dør. Ellers så er ofte et surt miljø i skjeden, som er lite sæd vennlig. Eggløsningsslimet har kanaler i seg, slik at sæden lettere kan komme seg inn i livmoren, og det har også stoffer i seg som gir næring til sæden på veien. Så kroppen sier på en måte til sædcellene «kom, kom, befrukt meg».

Etter eggløsningen, så endrer utfloden seg. Nå er utfloden mer hvit, og skjeden igjen får et surere miljø. Dette er for å beskytte kvinnen mot å få infeksjoner. Den hvite utfloden har mer et fiske nett mønster, som gjør det vanskeligere å komme gjennom. Dette skjer for å beskytte kvinnen mot infeksjoner.

Jeg blir alltid så fascinert over denne prosessen. Hvordan kroppen legger alt til rette for å bli gravid for en kort fase, og for så å beskytte kvinne kroppen mot infeksjoner.

Temperatur og eggløsningstester 

 Flere tyr til å måle temperatur for å finne ut når man har eggløsningen. Temperaturen vil da først falle litt, og så rett etter eggløsningen vil temperaturen øke noe. Da er det viktig å bruke en temperaturmåler, som har to desimaler bak, feks en temperaturmåler som sier dette: 36,85. De fleste temperaturmålere, vil da bare si 36,8. Babycomp er et produkt, en liten datamaskin, som måler temperatur for å finne ut når eggløsningen er. Men man kan fint også gjøre dette selv, og det finns også sider på nettet hvor man kan føre temperaturen inn, og som også kan hjelpe deg å finne ut når eggløsningen er. 

Svakheten med disse testene er at eggløsningen ofte akkurat har vært, når temperaturen stiger.. Men på sikt vil man kjenne seg igjen (og datamaskinen kjenne deg) så det blir lettere etterhvert. Det er også viktig at temperaturen holder seg noe høyere etter eggløsningen, da det kan fortelle at du produserer godt med progesteron. Progesteron er viktig for at det befruktede egget skal kunne feste seg i livmorslimhinnen og holde seg der <3. 

Eggløsningstester er også en måte å finne eggløsningen på. Vi anbefaler ofte at man måler morgen og kveld rundt den tiden man tror eggløsningen er, eller at man har tegn på eggløsningen. På bruksanvisningen på eggløsningstester så står det gjerne at i løpet av 48 timer så kan eggløsningen komme, men hos noen er det alt på vei, eller akkurat har vært, hos noen så holder LH seg høy i 2 døgn, men hos andre så er den bare høy i noen timer. Og i den siste gruppen, vil man da ikke finne eggløsningen ved å ta den bare på morgen. Vår opplevelse er at eggløsningen ofte kommer på natten, men så klart ikke hos alle. 

Det finnes også de tester man skal begynne tidlig å ta, som først måler østrogenet. Når østrogenet øker, vil testen blinke, og så  senere vil testen fange opp LH økningen, da vil smiletegnet komme. Problemet med disse testene er at de bare måler på morgningen og dermed ikke alltid fanger opp eggløsningen. Den vil da bare fortsette å blinke, og kvinnen som tar testen tror at hun ikke har hatt eggløsning, men det kan hun godt ha hatt. 

Så det beste ved siden av både temperaturmåling og eggløsningstester, er å følge med på tegn på eggløsning, som sexlyst, litt murring i underlivet og eggløsningsslim, for å treffe riktig.

Tørre slimhinner og manglende eggløsningsslim

For å bli naturlig gravid, så må man ha eggløsningsslim. Men det er ikke alle som har det, og dette er noe vi jobber med på Frøyaklinikken. Man kan bedre eggløsningsslimet ved å feks ta grapefruktkjerne ekstrakt fra dag 1 til eggløsningen. Og det kan også være bra å ta tilskudd av B-complex og Beta karoten for å bedre på eggløsningsslimet. 

Vi ser at en del sliter med tørre slimhinner i skjeden etter bruk av p-piller. Bruk av glidemiddel er ofte lite sæd-vennlige, så da er det viktig å bruke glidemiddel som ikke dreper sæden… Det må være en gele som inneholder mye vannstoffer i seg, for eggløsningsslimet består nesten bare av vann. Feks kan aloe vera være en slik gele, men man kan også kjøpe sædvennlige glidemiddel. Utenom eggløsningen, så anbefaler vi ofte kaldpresset kokosolje ved tørre slimhinner i skjeden, for den kan også være bra for miljøet. Men sæden vil ikke klare å komme gjennom dette fettet, så ikke bruk det under eggløsningen. 

Sliter man med tørre slimhinner er dette noe vi jobber med på Frøyaklinikken. Vi gir da gjerne behandling med akupunktur og homeopatimedisin. Vi jobber da med å stimulere kroppen til å bedre sirkulasjon og fukt i slimhinnene og vi jobber også med å bedre eggløsningsslimet. 

Så følg med på kroppens tegn når eggløsningen er, ta en eggløsningstest om du lurer, og gjerne da morgen og kveld for å fange den opp. Lykke til videre med å bli kjent med kroppen :-)

fullsizeoutput_556.jpeg
Slik kan utfloden se ut; fra mer tørr, til mer fuktig og så mer eggehvit utflod - som er eggløsningsslimet.

Slik kan utfloden se ut; fra mer tørr, til mer fuktig og så mer eggehvit utflod - som er eggløsningsslimet.