PCO/PCOS og Barne ønske

av fertilitetsterapeut Anette Heggemsnes fra Frøyaklinikken

Mange som sliter med å få barn har PCO/PCOS (poly cystiske ovarie syndrom) eller et snev av det. Man tror at 20% av alle kvinner kan ha en tendens til å få PCO, mens 5-10% utvikler selve syndromet PCOS. Dette hindrer dem i å få en god eggløsning, og dermed blir de ikke så lett gravide. Skulle de bli gravid, har de større sjanse for å abortere.

PCOS betyr polycystisk ovariesyndrom. Det vil si at eggstokkene utvikler masse små egg follikkeler som ikke blir store nok, og dermed får man ikke en eggløsning. Dette kommer av en hormonell ubalanse i kroppen. Man kan se en overproduksjon av luteiniserende hormon (LH), østrogen og androgener (manlig hormon), og for lav produksjon av progesteron og follikkelstimulerende hormon (FSH). Noen ganger er det ikke så tydelig å se på blodprøver, men en gynekolog eller en fertilitets lege kan anta det ved å se på ultralyd. Diagnose blir satt utifra dette og symptomene til pasienten. Selve syndromet (PCOS) har mange av symptomene, mens de som har bare PCO, har færre av symptomene.

Symptomer:
    - Uregelmessig eller manglende menstruasjoner, 
    -  Mangel på eggløning, eller sjeldne eggløsninger.
    - Gjentatte spontanaporter, fordi egg har dårlig kvalitet grunnet hormonelle ubalanser. 
    - Legger lett på seg, og vanskeligheter med å gå ned i vekt.
    - Økt hårvekst i ansiktet, armer, ben og rundt brystene, pga.overproduksjon av
      androgener og økt nivåer av testosteroner.
    - Plaget med uren hud.
    - Kan ha insulinresistens, som fører til forhøyet blodsukker.

Årsaker:
    Det er ikke kjent om problemet oppstår i hypotalamus, eller i eggstokkene. Man ser
    tydeligere at PCO har en sammenheng med insulin/blodsukker problemer, som
    insulinresistens, eller i svakere grad tendens til lett forhøyet blodsukker. Dermed et
    forhøyet insulin nivå. Dette har igjen en påvirkning på kjønnshormonene.
    Smertestillende medisiner som feks. Ibux kan også være med på å utvikle PCO. 
    Erfaringsmessig ser vi  mange som får PCO etter bruk av p-piller.

Behandling:
    Innen alternativ medisin tar man sikte på å få tilbake en regelmessig
    menstruasjonssyklus, og å stimulere til en god eggløsning. Homeopati, akupunktur, 
    øreakupunktur, fotsoneterapi og kostholds råd er gode behandlinger for en som har
    PCOS. Det er viktig å gå til en erfaren terapeut med god kunnskap om hormoner.

Homeopati:
Erfaringsmessig gir homeopatisk medisin gode resultater ved PCO. Kvinnens syklus normaliseres, og hun får en god eggløsning, og blir dermed lettere gravid. Ved klinikken brukes ofte en kombinasjon av spesifikke midler, som feks. Folliculinum, og individuelle midler som feks Pulsatilla. Også bruken av Vanniers metode innen homeopati, kan føre til jevne eggløsninger, og dermed regelmessige sykluser. Denne metoden er spesielt effektiv hvis man har utviklet PCO etter bruk av P-pillen. 

Akupunktur og øreakupunktur:
Ved begge behandlingsformene er det studier som viser god effekt. Man ser at menstruasjonssyklusene ble mer regelmessige, og at hormonene dermed kom mer i balanse. 

Fotsoneterapi / refleksologi:

Dette er en svært god støtteterapi, sammen med homeopati, akupunktur eller øreakupunktur.
Innen fotsoneterapi er det viktig å stimulere områdene for eggstokker, livmor, bukspytt, nyrer, lever, milt og tarm. Det er også viktig å stimulere andre hormonelle punktene. 

Kost:
Ved PCO er det veldig viktig å spise riktig. Da er det mye lettere å få effekt av den alternative behandlingen. Innen kosthold er det spesielt viktig å være forsiktig med karbohydrater (sukker, hvetemel, ris og poteter), for disse matvarene vil være med å øke blodsukkeret, og dermed forverre tilstanden. Spis mer av grønnsaker/frukt og kjøtt/fisk. Også viktig å spise regelmessig, minst 4 ganger om dagen. Da holder blodsukkeret seg på et stabilt nivå. Dietter som lav karbo er bra, men husk da å spis grønnsaker ved alle måltidene. Vi gir også vitaminer og mineraler. Spesielt ser vi at det er viktig med D vitamin. Ligger du lavt på D-vitamin, får du ikke eggløsning. Vi gir også B-compleks, vitamin E og C. Det gule legemet har nytte av betakaroten for å fungere optimalt, så spis godt med gulerøtter og granatepler. Også viktig med sink, selen, magnesium og calsium. Vi anbefaler mange av våre pasinter til å sjekke nivåene hos lege eller ernæringsterapeut.


Urter:
Det er en urt som peker seg ut ved PCO. Den heter Vitex agnus-castus. Forskningsstudier viser at den hjelper til å få eggløsning igang, og syklusen blir også mer regelmessig. Man ser at progesteron nivåene øker med denne urten. I Norge får man denne urten hos lege eller homeopat. Ofte så gir vi Bidronninggele og Wild Yam til PCO/PCOS pasienter.    
   

På Frøya klinikken gir vi en kombinasjon av homeopati, akupunktur, fotsoneterapi og kostholdsråd i retningen av Fedon Lindberg. Vi har gode resultater, gjerne i løpet av 3 - 4 måneder er kvinnen gravid. I kombinasjon med assistert befruktning, ser vi ofte at egg kvaliteten har bedret seg fra  forrige forsøk, og kvinnen blir dermed mye lettere gravid. 

Vi på Frøyaklinikken ønsker dere lykke til med barne ønske!

Ved PCO/PCOS så får man ikke eggløsning, og eggposen blir bare liggende å blir til små cyster. Men det er hjelp å få :-)

Ved PCO/PCOS så får man ikke eggløsning, og eggposen blir bare liggende å blir til små cyster. Men det er hjelp å få :-)