Babyer som gråter – kan det være KOLIKK ?

av Anette Heggemsnes fra Frøyaklinikken

Det er ikke alltid at man kommer hjem fra sykehuset med en baby som bare sover, spiser, smiler fornøyd og tillitsfull til det nye livet den akkurat har landet inn i. Noen babyer har vondt i magen sin og skriker. Dette er vondt for babyen og for foreldrene.

Men det finnes håp! 

 Vi på Frøyaklinikken hjelper mange kolikk barn i løpet av et år. Babyer som kommer med mye luft i tarmene sine, har smerter og selvsagt gir uttrykk for dette ved å skrike, være urolige. For de har jo vondt. Det er ikke lett å være foreldre til en kolikk baby. Det er fryktelig vondt å se at babyen bare gråter og gråter, og det er svært utmattende å være foreldre. Den lille blir båret og vugget hele tiden, og kanskje tar puppen for ofte, som kan lette litt på smerter, men som så gir smerter. Avføringen til disse babyene kan ofte være mot det rennende med korn i seg, eller veldig treg.

På Frøyaklinikken behandler vi kolikk babyer med homeopatimedisin til babyen ogkostråd til mor som ammer. Vi ser ofte at alt dagen etter så har babyen det alt mye bedre. Det vi ser er at tarmene roer seg ned, og ikke fylles opp av luft. Babyene promper dermed mindre og magen rumler mindre. Avføringen slutter å være rennende, eller kommer mer i gang , og babyene skriker mye mindre, og får en ro i seg. Da kan livet igjen falle på plass i familien!

Gode råd og behandling som kan hjelpe ved kolikk!                                                 

Det er mye god hjelp å få hos komplementærmedisinere/alternativmedisinere hvis barnet ditt har kolikk. Vi på Frøyaklinikken har mange foreldre som er utrolig takknemlige for barna sine som ikke lenger har vondt i magen sin.

Symptomer:

Kolikk kommer av det latinske ordet colon (tykktarm) og betyr magesmerter. Ved kolikk har barnet gråtetokter hvor de er helt utrøstelige. De trekker bena oppunder magen, og de harvondt i magen. Magen kan rumle, virke spent som om den er full av luft. Kolikk defineres som skriking i minst 3 timer om dagen, minst 3 dager i uken. Vanligvis begynner skrikingen på ettermiddagen/kvelden.

Forekomst:

Undersøkelser tyder på at om lag 20% av alle spebarn har kolikk. Det starter gjerne i løpet av de første 3 ukene, og kan vare til 3 til 4 måneders alderen.

Årsaker:

Man kjenner ikke årsaken til kolikk. Man antar at det har med en umodenhet i tarmen. Det kan også komme som en reaksjon til det mor spiser. F.eks ku-melk, hvete, sukker, koffein i kaffe og cola, streke krydder, gassdannede grønsaker som brokkoli, kål, blomkål og løk, dette går lett over i morsmelken og kan danne luft i tarmene til barnet. For tidlig fødte barn med lav fødselsvekt, ser man lettere kan få kolikk, enn barn født til termin. Og igjen tror man at det handler om en umoden tarm.

 

Komplementærmedisinsk behandling:

De mest brukte behandlingsformene ved kolikk er homeopati, akupunktur,  kiropraktikk og soneterapi. Noen ganger er det nok med en behandling, andre ganger trenger man 3 til 4 behandlinger, og bedringen av kolikken kommer forholdsvis fort. For noen år siden ble det utført et lite studie med 31 barn med kolikk som fikk homeopatimedisin (Dr. Vinjar Fønnebø var veileder til studie). 80% av barna ble mye bedre eller symptomfrie etter behandlingen. Erfaringsmessig ser man det samme hos akupunktøren og kiropraktoren.

Homeopati:

Homeopaten vil gi homeopatimedisin ut ifra symptomene til barnet. Medisinen løses opp i vann og kan gi noen teskje  til barnet. Feks. vil barnet få Magnesium phos. hvis det hjelper med varme og lett press mot magen, eller Chamomilla hvis barnet blir bedre av å bæres rundt, men ellers er helt utrøstelig, eller Lycopodium når magen til barnet er full av luft og de vil ikke ha noe trykk på magen, kolikken kommer da på ettermiddagen, eller Aethusa når barnet ikke klarer å fordøye melken, ved siden av kolikken, kaster de mye opp. Oppsøk en homeopat for å få rett medisin til din baby. Innenfor homeopati, finns det mange forskjellige typer medisiner.

 

Ernæring:

Det er velkjent at små babyer kan få luft i magen hvis mor spiser løk og kål produkter. Det er kanskje ikke så velkjent at små babyer med vondt i magen ikke tåler så godt at mor spiser hvete, melk og sukker. Vi ser på Frøyaklinikken at mange blir bedre av at mor endrer dietten sin, og at babyen får homeopatimedisin.

Akupunktur:

Akupunktøren vil påvirke tarmfunksjonen til barnet ved å stimulere punkter på hendene og føttene, enten med nåler (som stikkes fort ut og inn), eller akupressur (massasje på punktene).

Kiropraktikk:

Kiropraktoren vil undersøke ryggen til barnet for å se etter låsninger. Låsningene sitter oftest midt i ryggen, der nerveforsyningen til mage og tarm sitter. Men låsninger kan ha sitt utspring helt nederst, eller helt øverst i ryggen. Og da må disse områdene også behandles. Så behandlingen hos kiropraktoren er individuell.

Urtemedisin:

De mest kjente urter ved kolikk er fennikel, karve og anis. Disse urtene finnes i en te som heter amme te på helsekosten. Når mor drikker den, går den over i brystmelken, men man kan også gi noen teskje av teen til barnet. Denne teen er også god for melke produksjonen, hvis man produserer noe mindre melk. Mor kan drikke 2 kopper om dagen.

Har babyen vondt i magen, oppsøk gjerne hjelp!

Vi er der for dere :-)