Har du PCOS eller PCO? Og barneønske? Les vår blogg!

Det er mange som spør oss om PCOS, men mange har faktisk bare PCO - og blir fortalt at de har PCOS. Fordi det slurves litt med å fortelle forskjellen til pasientene, og det er mye likheter her. En gynekolog kan feks fortelle pasienten på ultralyd, at her er det masse cyster, du har PCOS. Det er derfor du ikke får eggløsning. Man glemmer på en måte å si at det er bare PCO, altså at det er bare mange cyster man ser. Har man PCOS er det også mange små cyster, men også overvekt, kviser og økt hårvekst. Forskjellen på PCOS og PCO blir ikke tydeliggjort i litteraturen heller. Så når man søker, kommer det mest om PCOS, selvom det er egentlig to forskjellige typer. Så derfor nevner jeg begge her:

Mange som sliter med å få barn har PCO/PCOS (poly cystiske ovarie (syndrom)) eller et snev av det. Man tror at 20% av alle kvinner kan ha en tendens til å få PCO, mens 5-10% utvikler selve syndromet PCOS.

Poly cystiske ovarier hindrer kvinner i å få en god eggløsning, som igjen fører til lange og uregelmessige menstruasjonssykluser, eller ingen mens i det hele tatt. Dermed blir de ikke så lett gravide. Skulle de bli gravid, har de større sjanse for å miste også. 

PCOS betyr polycystisk ovarie syndrom, mens PCO betyr poly cystiske ovarier. Når man da ser på eggstokkene med ultralyd, vil man se mange små cyster. Disse cystene har en gang vært en mulig egg follikel. Men så klarer ikke kroppen å gi den siste modningen, slik at det dominerende egg follikelen går ikke til eggløsning, og de andre egg folliklene går ikke til grunne. (En naturlig syklus hos en kvinne - er at det kommer feks frem 8 egg follikler, kanskje 3 egg follikler på den ene eggstokken, og 5 på den andre eggstokken, så vil det dominerende egg follikelen som er størst, gå til eggløsning, og alle de andre egg folliklene går til grunne.) Egg follikler som bare blir værende og ikke går til grunne, blir til en cyste. Så på sikt kan eggstokkene utvikle mange små cyster. Noen ganger får man en eggløsning ved PCO/PCOS, andre ganger - nesten en eggløsning, som gir nok hormon respons til at kroppen setter i gang en forsinket menstruasjon, eller faktisk en sjelden gang en helt vanlig eggløsning. PCOS/PCO kommer av en hormonell ubalanse i kroppen. Ved PCOS kan man se en overproduksjon av luteiniserende hormon (LH), østrogen, androgen og testosteron (mannlig hormon), og for lav produksjon av progesteron og follikkelstimulerende hormon (FSH). SHBG ligger også ofte lavt, og flere med PCOS har høyt nivå på AMH (eggreserver). Mens ved PCO kan alle hormon prøvene se helt fine ut. Hos en gynekolog eller en fertilitets lege kan man lett se på ultralyd at eggstokkene (ovariene) er fulle av cyster. Diagnose blir satt utifra dette, hormonprøver og symptomene til pasienten. Selve syndromet (PCOS) har mange av symptomene, mens de som har bare PCO, har færre av symptomene.

Symptomer:

    - Uregelmessig eller manglende menstruasjoner (PCOS/PCO)

    -  Mangel på eggløning, eller sjeldne eggløsninger (PCOS/PCO)

    - Gjentatte spontanaporter (PCOS/PCO)

    - Legger lett på seg, og vanskeligheter med å gå ned i vekt. (PCOS)

    - Økt hårvekst i ansiktet, armer, ben og rundt brystene, pga. 

      overproduksjon av androgener (mannlig hormon) (PCOS)

    - Plaget med uren hud. (PCOS)

    - Kan ha insulinresistens, som fører til forhøyet blodsukker. (PCOS)

-  Har mange cyster, men er slanke og har ikke insulinresistens (PCO)

Årsaker:

Det er ikke kjent om problemet oppstår i hypotalamus, eller i eggstokkene. Man ser tydeligere at PCOS har en sammenheng med insulin/blodsukker, som insulinresistens, eller i svakere grad tendens til lett forhøyet blodsukker. Dermed ofte et forhøyet insulin nivå hos de med PCOS. Dette har igjen en påvirkning på kjønnshormonene. Der ser man ofte en forhøyet nivå av LH, østrogen (men kan også være lavere) og mannlig hormon, og for lavt nivå på progesteron. PCOS har eksistert i mange hundre år, og er ingen ny sykdom, men fortsatt vet vi ikke helt hvordan den oppstår. 

Spesielt de med PCOS kan på sikt utvikle diabetes, hjerte og kar problemer og infertilitet. Mens de med PCO, så ser man mer at de kan slite med fertiliteten, men også tror man at de på sikt kan slite med osteoporose om menstruasjonssyklusen ikke kommer i igang

Ved PCO kan blodprøver sees helt normalt, unntatt progesteron som ligger lavt. Vår opplevelse på Frøyaklinikken, er at hypofysen/hypotalamusen ikke kommuniserer med eggstokkene, som kan føre til svært lange og uregelmessig menstruasjonssyklus. Noen ganger kan denne gruppen ligge lavt på østrogen. PCO varianten opplever vi her på Frøyaklinikken kan komme etterbruk av p-piller. 

De med PCO kan på sikt slite med fertiliteten, men også med for lavt østrogen. Mange leger vil derfor gi dem behandling med hormoner for å øke østrogen, pga faren for osteoperose.

Hvilke behandlingsmetoder finnes for de som har PCOS/PCO?

Behandling:

Diett: Generelt kan en lav karbo diett være bra for de med PCOS, fordi det stabiliserer blodsukkeret. Men det er også studier som viser at lav karbo og lavt nivå på melkeprodukter, også har en god virkning inn. Man kan da se at blodsukkeret blir mer stabilt, de mannlige hormonene går ned, og det kan bedre på menstruasjonssyklusen.                             «The effect of low carbohydrate diet on polycystic ovary syndrom: A meta-analysis of randomized controlled trials» 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31885557/

«Low starch/low dairy diet. Result in successful treatment of obesity and co-morbidities, linked to polycystic ovary syndrom (PCOS)» 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26225266/

Innenfor konvensjonell medisin så gir de gjerne medisinen Metformin til PCOS pasientene (og også til PCO pasientene) . Metformin er med på å stabilisere blodsukkeret. Men man kan også spise seg til dette, ved hjelp av lav karbo og på den måten stabilisere blodsukkeret. 

Ved PCO: Så kan så klart en diett på lav karbo være bra. Eggstokkene trenger proteiner for å fungere optimalt, og også hormonene trenger fett for å fungere optimalt. Og et stabilt blodsukker er med på å få kjønnshormonene i mer balanse. Men ved denne gruppen så lar vi pasientene spise mer karbohydrater enn ved de med PCOS, spesielt hvis de er mer tynne. 

Tilskudd:

-   Mange ved PCO/PCOS ligger lavt på D-vitamin. D-vitamin må man ha for å få eggløsning. (Hos menn er det med å øke testosteronet)

  • Inositol kan være med å bedre blodsukker balansen, og hjelpe til med å få eggløsning. Det er nå flere studier som viser bedring på PCOS og Inositol. «Evaluation of ovarian function and metabolic factors in women affected by polycystic ovary syndrome after treatment with D-Chiro-Inositol» https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25416201/

  • N-acetyl-cysteine (NAC) kan være bra tilskudd å ta ved PCOS. Man ser at de som tar dette tilskuddet får lettere eggløsning og blir lettere gravid. N-Acetylcysteine for Polycystic Ovary Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Clinical Trials. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4306416/. Og studie viser at den kan ha lignende virkning som metformin på PCOS. «Comparison of the efficacy between NAC and metformin in treating PCOS patients: a meta-analysis.» https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31749393/

  • Urter som Vitex Agnus Castus og Cimicifuga viser seg å kunne bedre de med PCOS. «Table 1 Summary of evidence for the reproductive endocrinological effects of six herbal medicines in oligo/amenorrhoea, hyperandrogenism and PCOS» https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-14-511/tables/1

Innenfor konvensjonell medisin kan man gi Metformin (som nevnt ovenfor) Clomiphene preparater som feks Letrozole - som kan hjelpe en med PCOS å få eggløsning, og de kan få hjelp under assistert befrukting (IVF behandling) Dette er ofte behandling man kan gi hvis kvinnen har barneønske. Har hun ikke barneønske er det mange leger som skriver ut p-piller til de med PCOS og PCO. 

Vi håper denne bloggen gir deg håp på at det er mulig å bli gravid - selv om legen forteller deg om at du har PCO eller PCOS. Og ønsker du mer hjelp bare ta kontakt med oss på Frøyaklinikken <3

Gode hilsener fra Anette Heggemsnes

Fertilitets terapeut på Frøyaklinikken